Jim Smit allereerste grandmaster Schemerpit Open 2024!

Met een mega-succes durf ik deze column wel te openen yep! Met 80 deelnemers gingen we de allereerste klaverjasmarathon in de schermpit tegemoet op vrijdag 27 januari. We moesten het format in deze nieuwe locatie wel weer even op de kaart zetten maar wat was het gezellig hier.

Een super spannend scoreverloop waarin Fred Mooyer vanaf de eerste tot de allerlaatste ronde aan kop ging. Fred stond voor het ingaan van de laatste ronde nog maar 145 punten voor maar in de laatste ronde scoorde Jim 2060 punten samen met 1e prijs-killer Monty Swart. Fred legde in de laatste ronde ook zelf een solide partij van 1734 punten op de mat. Dit was toch niet genoeg waardoor ie in de allerlaatste ronde werd voorbijgestreefd door Jim, wat een apotheose van deze marathon!

 

Verloop hele dag

Ik was de hele week al aardig bezig met de voorbereidingen op de klaverjasmarathon in de Schemerpit en ik wilde deze heel graag op de radar zetten bij de tafeltennisvereniging om deze club ook een lekker boost te geven. Ik weet inmiddels wel hoe het werkt maar toch is het altijd toch nog een klein beetje spannend hoe zo’n dag zal gaan verlopen. Dat had dus niet nodig hoeven zijn……

Piet Sier zat als back up-speler klaar voor als we niet op 4-tallen uit zouden komen, laat dat nu net het geval wezen. 79 spelers om 5 voor half 9, Piet moest worden opgetrommeld en was 5 minuten later aanwezig. Een zeer speciale dank nog aan Piet om ons zo bij te staan!

Half 9 het startschot, als eerste alle sponsoren super bedankt:

Cor Kemper VCV gebr Kwakman (hoofdsponsor marathon)

Kees Jonk (hoofdsponsor marathon)

Tom Mop (hoofdsponsor marathon)

Edwin Bond (hoofdsponsor marathon)

Theo Leliveld (vissponsor)

Gerrit Veerman

Jack Veerman

Werner Tol (Sikkes)

Cor Kemper (Curandon)

Thomas Bond (Bond & Koning)

Edwin Tuyp Salarissen

Kitbedrijf Batti

Kees Kaan Klussenbedrijf

Ab van Pooy voor de broodjes

Alle sponsoren zorgen er uiteindelijk ook voor dat de tafeltennisclub een lekkere boost krijgt zo midden in het seizoen.

Het wacht is altijd op Theo Leliveld die het startschot voor de alcoholische consumpties mag geven maar dat duurde niet heel lang. Theo heeft wel goed opgepast evengoed en tot aan het einde toe gevochten voor een goed resultaat, hij is toch knap 6e geworden.

Tijdens de middagpauze weer de catering waarin iedereen zich tegoed kon doen aan allerlei lekkere belegde broodjes, daarna begon het echte werk pas. Samen met mijn vrouw Esther moest ik echt aan de bak om alle standen bij te houden, mijn vaste notaris Klaas (Joep) Smit stond op de latten in Oostenrijk. Mariska Bien, Simon Jonk en Esther hielpen me gelukkig om alles tot een goed einde te brengen.

Toen de stofdampen waren opgetrokken en de ranglijst was opgemaakt was er natuurlijk ook nog de uitreiking van de poedelprijs. Jan Barre, de laatste poedelprijswinnaar van de marathon bij de RKAV, was zo sportief om deze op zeer ludieke wijze deze prijs te overhandigen aan de nieuwe pechvogel Carlo de Boer. Deze nam het ook zeer sportief op door ook nog een leuke speech te geven.

Huisartiesten  

Na afloop marathon werd de schemerpit-kantine omgetoverd tot een waar podium, de zaaldeuren werden dichtgeschoven en de muziek kwam wat prominenter in beeld. Er hadden zich al wat huis-artiesten aangemeld bij me en ik wist ongeveer wel wie wat ging doen. Ies had ook alvast een paar teksten uitgeprint voor de zekerheid.

Zoals vanouds de aftrap met huisartiest nr. 1 Kees Kaan die had zich geen betere start kunnen wensen, de schemerpit stond dan ook gelijk op zijn grondvesten te schudden. Daarna kwamen ze allemaal voorbij: Monty, Ies, Kees Kwakman van Ut Oag, Gouwe Wullem en Theo Leliveld. Vergeef me als ik nog iemand vergeten ben, en een speciale vermelding voor onze nieuwe huisartiesten Jeffrey Plat, buurman André Smit en Jan Keijzer Bakker op het allerlaatst ook nog. Jan is nieuw in de groep en wilde nog een jaartje wachten met optreden maar dat kon Tiny Keizer toch niet afwachten haha. Jeffrey zette zich ook op de kaart als Don McLean en hoe. Buurman Andre maakte de dag echt af met een variant op alle feestmuziek: Du Hast van Rammstein haha, weer eens wat anders.

De puurheid van huisartiest weer op de kaart gezet en deze dag kan in de boeken als een dag waar alles inzat: een spannende spelbeleving, reclame en boost voor de tafeltennisclub en pure entertainment met muziek en huisartiesten. Een echte verbindersdag tussen jong en oud, al met al een win-win situatie en dat smaakt zeker naar meer! Ik ga proberen om deze jaarlijks naast de RKAV-marathon in onze kalender op te nemen.  

Marsenprijs en stand

Uitslag marathon schemerpit eerste 7 deelnemers:

 1. Jim Smit 17992-3
 2. Fred Mooyer17811-8
 3. Cor Tuijp16804-6
 4. Gerard Tol16551-7
 5. Thomas Bond 16397-4
 6. Theo Leliveld16299-7
 7. Nathalie Swart16277-5

Uitslag marsen

 1. Ger Puppe11
 2. Fred Mooyer8
 3. Richard Plat Worst8
 4. Cees Kwakman8
 5. Jaap Mooyer8 
 6. Tom Mop8
 7. Jacques van Westen8

 

Victory 55 had ook nog een speciale prijs bedacht: de speler die bij aanvang van de pauze 55e zou staan kreeg 10 consumptiebonnen aangeboden. Daar werd in de ronde net vóór de pauze toch al angstvallig door een paar leden naar gekeken. Zij stonden toen in de buurt van de 55e plek: uiteindelijk ging Henk Brons er met deze zeer praktische prijs vandoor.

Naast alle sponsoren ook alle deelnemers super bedankt namens de tafeltennisclub, de leiding van deze club was ook verrast door het deelnemersveld: allemaal gezellige leute die zonder onvertogen woord deze dag mogelijk hebben gemaakt. Tevens nog speciale dank aan Kees de Boer van TV Dijkzicht voor de opslag van alle food en beverage!

De crew van de tafeltennisclub moeten we natuurlijk ook niet vergeten: Jack Groot, John Bond, Simon Jonk, Robbert Taalen en Jacques en Lia van Westen. Samen met Timo en Esther hebben zij er mede voor gezorgd dat deze dag een mega-succes is geworden: de allereerste Schemerpit Open in 2024!