Handicap Toernooi 2021

Rond een uur op zaterdagmiddag kwamen zeventien man naar de Schemerpit voor het jaarlijkse handicap toernooi. We zeggen wel jaarlijks, maar al twee jaar was het de tafeltennisvereniging niet gegund om te spelen. Van overal waren maatregelen van kracht om het spelplezier en samen spelen aan banden te leggen. En voor mensen die al jarenlang nooit ziek of naar de dokter hebben hoeven gaan, wel iets om even op hun achterhoofd krabben. Desondanks was het weer zover en om kwart over een sprak Simon Jonk het welkomswoord voor dit toernooi. Bij afwezigheid van de voorzitter, die weggekaapt was voor een gezellig weekendje weg, bedankte hij de mensen voor hun komst en noemde de namen van de spelers, verdeeld over drie poules.

Twee poules van zes en eentje van vijf, met bij iedereen de voorsprong ten opzichte van de sterkste speler op basis van de rating van de bond.. En dat is al een tijdje Theerakant Mayam, spelend in de tweede divisie. En de mannen gingen aan tafel en zo kwam Mark Schilder tegen Theerakant met een voorsprong van zeventien punten. En die voorsprong was haarscherp, want al bij de eerste klap serveerde Theerakant mis. Uiteindelijk won hij wel met eindstanden 24-22, 23-21. En dat maakte het allemaal gezond spannend, ook op de andere tafels, en wel zo gezellig. Maar op alle tafels was er wel wat loos, want de sterkere spelers moesten meteen op hun tellen passen en de minderen sloegen erop los, in de hoop de ander te ontregelen. Het moet gezegd, dat het verschil soms uiteindelijk toch groot was en ook Vince Schilder gaf later te kennen dat zijn handicap te licht uitpakte. Vijf keer achter mekaar serveren geeft de gelegenheid in de reeks soms wat anders te proberen en het spel op de tafels liet zien dat men dat gaandeweg beter oppakte. Zo werden er aanmerkelijk vaak driesetters uitgespeeld, en was de eindstand voor beide spelers vaak dicht rond de twintig. Er waren veel partijen die anders dan verwacht eindigde, zoals die van Peter Mooijer uit het zevende tegen Theerakant. Peter sloeg hem van tafel met ruime cijfers, met zijn voorsprong van zeventien punten. Na de eerste poule wedstrijden gingen de eerste twee door. Maar om toch tot acht spelers te komen mochten de beste nummers drie ook meedoen en zo kwam het dat de volgende wedstrijden op bord kwamen met game-winsten: Stefan koning - Omar van der Horst (2-0), John Bond - Mitchell Jonk (2-0), Cheol Zhang - Jack Groot (2-1), Vince Schilder - Theerakant Mayam (2-0). Onder toezicht van verscheidene ouders en andere toeschouwers bleef de sfeer gemoedelijk en ontspannen. En de ronde erna voor de halve finales was weer daverend spannend. Vince won met ruime cijfers van Stefan Koning. Maar John moest alles uit de kast halen om Cheol Zhang te passeren (21-19, 21-19). Die Koreaanse speler die al jaren bij onze vereniging speelt, heeft een grandioze verdediging, en het was op het nippertje dat John hem de baas bleef. En rond vijf was het tijd voor de finale van John tegen Vince.

Voor het publiek werd Peter Mooijer gevraagd om het scorebord bij te houden. En dat was maar goed ook, want dit keer was de voorsprong van zeven punten voor Vince precies goed. John, die met zijn korte noppen aan een kant, de bal hoog sloeg, tot bijna het plafond aan toe, had een zware aan Vince, die gewoon door bleef smashen. (fotootje) En Peter bleef zijn scores gewoon doordraaien, tot er zelfs geen cijfers meer op het bord stonden. Hij kantelde daarop het scorebord en begon weer van voren af aan. Want wat moet je anders als de eerste game eindigt voor John, met een kantbal op 30-28 ? En daarna ging het net als in de eerste game, toen John bij de zeventien weer tien punten achter stond. Luid applaus voor de spelers, toen uiteindelijk Vince de winst pakte met eindstanden 13-21, en 20-22). Naar zeggen hebben de spelers en toeschouwers nog lang nagepraat over dit mooie toernooi. Ook namens het bestuur iedereen van harte bedankt voor deze gelegenheid en het enthousiasme na zo lang in de onzekerheid vanwege de maatregelen van de overheid. Laten we hopen dat we er de komende tijd niet weer opnieuw mee te maken krijgen.

Podium: 3. Cheol Zhang 2. John Bond 1. Vince Schilder